De ce zgarie pisica mobilierul?
Pisica ta obișnuiește să își ascută ghearele, folosindu-se de obiectele din casă cum ar fi: canapea, fotolii, perdele etc.?
Toți prietenii mei, proprietari de pisici se confruntă cu această problemă. Mulți dintre ei sunt foarte îngrijorați de acest comportament al pisicuței. Şi eu am fost, și uneori pe bună dreptate! Însă ce nu am știut nici eu nici ei, este că acest comportament este perfect normal pisicuţelor, dar nu înseamnă că trebuie să acceptăm sau că nu avem ce face în această privință!
Am făcut un studiu amănunțit și am aflat de ce au acest comportament și cum putem să ameliorăm sau chiar să rezolvăm această neînțelegere între felină și colocatarii ei și vă povestesc tot ce am aflat.
Care este rolul ascuțitului ghearelor?
1. Primul rol este cel de igienă și îngrijire!
Am aflat în primul rând că pisica are nevoie să își ascută gheruțele. Acest lucru are ca și beneficii curățarea și eliminarea tecilor care apar de-a lungul timpului peste gheruțele sănătoase. De asemenea doar ghearele tăiate cu regularitate nu vor rămâne tăioase, iar problema la tăiatul gheruțelor, este faptul că felina va fi mult mai nelinistită și va lucra mult mai conștiincios la ascuțirea lor, și deci distrugerile ar putea fi mai numeroase.
2. Cel de-al doilea rol este de întindere și relaxare a musculaturii!
Ți minte acel sentiment minunat când te trezești sau când te pui la somn după o zi încărcată la muncă? Acel sentiment când încerci să îți întinzi fiecare mușchiuleț, îți întinzi picioarele, mâinile, spatele iar mai apoi ești ca nou? Ei bine, asta face și pisicuța ta atunci când o prinzi în ipostaze care mai de care, cu ghearele înfipte în materialele obiectelor pe care le-ai ales cu atâta grijă și atenție, după somnul acela lung și liniștit, sau după repriza de ”vânat” păsărele la geam, felina ta are nevoie să își relaxeze mușchii încordați, și o va face, cel mai probabil, pe canapeaua, covorul, fotoliul sau draperiile tale. Așadar, nu te supăra că le folosește diferit; nu o face ca să te enerveze, ci ca să se relaxeze!
3.Cel de-al treilea rol este marcarea teritoriului!
Ca și urinatul, ascuțitul armelor are același rol de marcare a teritoriului printr-o atenţionare vizuală şi olfactivă (inclusiv felinele sălbatice au acest comportament).
Efectul vizual creat prin distrugerea obiectelor cu ghearele, anunţă alte pisici, care văd ”marcajul” că acel loc nu le aparține și sunt sfătuite să mențină distanța.
Marcarea olfactivă se obține prin impregnarea pe obiectele pe care le zgarie, a hormonilor eliminați prin glandele perinițelor. În momentul în care are loc acest proces pe canapea, fotoliu, etc, mica ta felină își ”lasă” parfumul pe suprafețele acelor obiecte, marcându-și și delimitându-și astfel teritoriul.
Acest comportament instinctual îl au toate pisicile chiar și cele care își petrec tot timpul fără compania altor pisici sau animale în locuință. Pisica își va amenaja locuința preventiv în cazul în care vreun intrus îi va străbate teritoriul.
În cazul în care, în locuință apare un obiect nou de mobilier, pisica ta curioasă, nu va ști că îi aparține, și cel mai probabil va trebuii să îl ”cucerească”.
4.Un al patrulea rol este eliberarea de stres!
Pisicile pot fi niște ființe destul de stresate, oricât de amuzant ni se pare când auzim acest lucru. Pentru a face față stresului zilnic, ele își găsesc diferite metode de a se relaxa sau măcar de a mai uita de ”belele”. Fie încep să se toaleteze excesiv, până reușesc chiar să rămână fără pufoșenie, fie încep să „își scrie obsesiv numele” peste tot prin casă. Așadar, această activitate poate avea și această cauzalitate.
Și acum probabil vă întrebați ce facem?
O lăsăm să folosească casa și obiectele din casă după bunul plac?
Răspunsul este DESIGUR CĂ NU!
Acum că am înțeles că felinele sunt niște ființe cu anumite tabieturi, în primul rând ne întrebăm dacă pisicuța are o altă alternativă, în locuință, pentru a-și ascute ghearele?
Dacă felina ta preferă canapeaua sau fotoliul pentru ascuțitul ghearelor, există undeva în casă un sisal sau un ansamblu pentru pisicuțe cu zone de ascuțit? Dacă pisica ta preferă covorul din sufragerie sau papucii de pe jos, are cumva un sisal orizontal dedicat?
Noi cei de la Căsuța Pisicii, studiind acest tip de tabiet, am realizat mai multe produse în acest scop, unul dintre acestea este Zgâriciul, un produs compact, gandit special pentru acest comportament. Poate fi montat pe perete sau poate fi pus pe podea, după cum preferă pisica să-l folosească. Are un sistem simplu de prindere pe perete, ca și cum atârni un tablou, pentru a putea fi demontat și mutat cu ușurință.
Zgâriciul este realizat din iută naturală pentru o experiență cât mai atrăgătoare, având o textură naturală asemănătoare cojii copacilor.
Cu toate acestea dacă pisica are acces la sisal dar nu îl folosește este foarte posibil ca sisalul să nu fie poziționat corect. Pentru că am aflat, deja, că pisica îl folosește pentru a marca teritoriul, atunci înseamnă că locurile unde marchează, sunt puncte strategice și trebuie respectate. Dacă sisalul este montat la o distanță prea mare față de aceste locuri, acesta poate fi ignorat iar rezolvarea este poziționarea lui cât mai aproape de aceste zone.
Există situații mai rare, în care sisalul să fie amplasat la locul potrivit dar pisica ta să nu fie interesată de el… încă! Poți apela la substanțe cu feromoni care pot fi aplicate pe aceste sisaluri (prin sprayere sau prin aplicarea efectivă a lor). Ele sunt concepute pentru a mima feromonii felini și practic fac acceptarea sisalului mult mai ușoară decât în mod normal. Odată agreat, de obicei nu mai apar probleme.
Cu cât puiul de pisică este învățat de mic cu sisaluri, cu atât șansele să fie atras de canapelele sau covoarele tale din case sunt mai mici.
Indiferent de situație, este exclusă scoaterea ghearelor chirurgical!
Dacă ai ajuns la concluzia că ai încercat tot ce se putea pentru a rezolva neînțelegerile cu pisica ta pe acest subiect, sub nicio formă nu recurge la intervenția chirurgicală! Scoaterea chirurgicală a ghearelor este foarte dureroasă, chiar o mutilare și poate avea consecințe mult mai grave decât simpla distrugere a canapelei tale. Indiferent de varianta aleasă de către chirurg, pisicuțele rămân cu dureri mari postoperator și cu predispoziție înspre probleme articulare și de sănătate toată viața lor. Durerea atroce care rămâne după operație duce la o stare generală foarte neplăcută pentru pisica ta care poate deveni apatică, depresivă sau chiar agresivă datorită durerii.
Asadar, un pisoi ocupat înseamnă o casă liniștită. Pentru noi povești cu și despre pisici ne ”citim” data viitoare!